What reason is government work is better compared to a private work

 There are understanding justifications for why a few people might consider an government work to be better: Government occupations frequently give more noteworthy professional stability contrasted with private area occupations. Government positions are by and large less impacted by financial vacillations or changes in economic situations, prompting lower cutback rates.  Government representatives frequently get complete support agreement, including medical coverage, retirement plans, and different advantages that might be more steady and liberal than those in the confidential area.  Numerous administration occupations offer better balance between fun and serious activities, with additional anticipated working hours and liberal leave strategies, which can prompt a better and less distressing way of life.  Government occupations frequently accompany predefined pay structures and occasional additions in light of execution and residency, giving a make way to monetary de...

ASI BPSC Past Papers General knowledge Part June 2023

 ASI BPSC Past Papers General knowledge Part June 2023



1. When did Allama Iqbal deliver Allahbad address?

Answer: December 1930

2. Which tribal area of Pakistan called gun factory?

Answer: Darra Adam Khel

3. Where is the shrine of Baba Farid Ganj Bakhsh Shakar situated?

Answer:  Pakpattan

4. Which US state has lowest population?

Answer: Wyoming

5. Which city of Pakistan called the export city?

 Answer:  Sialkot

6. When was Gwadar enclave sold to Pakistan by Sultanate of Oman?

Answer: 1958

7. First country to accept independence of Pakistan was? 

Answer: Iran 

8. The headquarter of FATF is located in which country?

Answer: France

9. Where does Indus river fall into the Arabian sea ?

Answer: Karachi

10. Where is the largest gas field situated?

Answer: Sui

11. In which district are the ruins of Mohenjo-Daro situated?

Answer: Larkana

12. Where was Hazrat Ibrahim AS born?

Answer:  Iraq

13. First climber from Pakistan to have summited Mount Everest on 17 may 2000?

Answer: Nazir Sabir

14. How long did Halima Sadia RA take care of Mohammad PBUH?

Answer:  4 years

15. What is the name of prophet who built 180 cities?

Answer: Idrees AS

16. Who accompanied Holy Prophet PBUH in the migration to Medina?

Answer: Hazrat Abu Bakar Siddiqui RA

17. What was the name of the wrestler of the Quraish who was defeated three times by the Holy Prophet PBUH?

Answer: Rakkana

18. Which base is involved in the production of soap?

 Answer: Caustic soda

19. Which type of lenses are used in photography

Answer:  convex lenses

20. Which structure connects the mouth with stomach?

    Answer: Esophagus

21. What is the capital city of Germany?

Answer: Berlin

22. Who laid the foundation of Basrah in 14 Hijri 635 AD?

Answer:  Utbhah bin Ghazwan

23. Hazrat Khalid bin Waleed belonged to the tribe of?

Answer: Banu makzoom

24. The first capital of Abbasid Caliphate was?

Answer: Baghdad

25. Safah was the first khalifa was?

Answer: Abbasids

26. Who was the real founder of Abbasid dynasty

Answer: al-safah

27. Which is the largest desert in the world?

Answer:  Sahara Desert

28. How many electoral votes are required in the US presidential elections to become the president of United States?

Answer: 270

29. Which is the largest waterfall in the world?

Answer: Angel falls

30. What is the capital city of Argentina?

Answer: Buenos Aires

31. How many countries are there in SAARC?

Answer: Eight

32. How many official language do  Organization of Islamic Conference have?

Answer: three

33. What is the  currency of Indonesia?

Answer: Rupiah

34. Where is the International Court of Justice located?

Answer: Hogue

35. What is the motto of UNO?

Answer: It’s your world

36. Where is the permanent Secretariat of Organization of Islamic Conference OIC located?

Answer: Jeddah

37. Which country is the world largest producer of coffee?

Answer: Brazil

38. Where is the permanent Secretariat of SAARC located?

Answer: Kathmandu

39. Which country is known to be the “Land of thousands island”?

Answer: Indonesia

40. 5th June is observed as 

Answer: World Environment day

41. Samarkand is a famous historical city. It is located in which country?

Answer: Uzbekistan

42. The bridge in Istanbul that connect Asia and Europe is called?

Answer:  Bosphorus Bridge

43. Which pact was signed between Pakistan and India after 1965 war?

Answer: Tashkent pact

44. Where is the earliest masjid located in Subcontinent?

Answer: Bambhore

45. When did the Pakistan adopt the metric system?

Answer: 1961

46. Where is the headquarter of NAB located?

Answer: Islamabad

47. Where was Chaudhry Rehmat Ali born? 

Answer: Garhshankar

48. What is the national dish of Pakistan?

Answer: Biryani

49. What is the national river of Pakistan?

Answer: Indus river

50. When did Zulfiqar Ali Bhutto become the first civilian Martial Law Administrator? 

Answer: 20 December 1971

51. Where is Malam jabba resort located?

Answer:  Sawat valley

52. Which one is the largest division of KPK by area?

Answer: Malakand

53. Mangopir hills are located in which Province of Pakistan?

Answer: Sindh

54. Which one is the hottest place in the Subcontinent?

Answer: Jacobabad

55. Who discovered penicillin?

Answer: Alexander Fleming

56. First Surah is revealed in Madina was?

Answer: Surah Fatiha

57. What is the longest Surah of Holy Quran?

Answer: Baqarah

58. Which animal is mentioned in Surah e Kahf along with Ashaab Kahf?

Answer: dog

59. When did Major General Sikandar Mirza appoint General Ayub Khan as prime minister Pakistan?

Answer: 26 October 1958

60. How many times has the Kalma Tayyaba been mentioned in the Holy Quran?

Answer: two times


Comments

Popular posts from this blog

Balochistan Public Service Commission Asked Interview Questions and Answer

Role of vitamin C and zinc in immune systems

About Us